Stad Oostende lanceert speelpleinwerking pleZAND

Na een participatietraject met kinderen en animatoren werd op woensdag 29 juni de nieuwe naam van de speelpleinwerking van Stad Oostende officieel gelanceerd. Voortaan kan je bij Speelpleinwerking pleZAND terecht voor een plezierig en uitdagend vakantieaanbod in Oostende.

De speelpleinwerking Oostende is een vaste waarde in het vakantieaanbod van Stad Oostende. Jaarlijks nemen zo'n duizend Oostendse kinderen deel. Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie wordt jaarlijks een divers aanbod aan activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren.

Participatietraject

De speelpleinwerking was toe aan een nieuwe naam. Stad Oostende hecht veel belang aan participatie en wilde dan ook graag de kleinste inwoners van de stad betrekken in deze keuze. Daarom werden er heuse verkiezingen georganiseerd en de kinderen en animatoren die tijdens de paasvakantie deelnamen aan de speelpleinwerking hadden het laatste woord. Ze konden een keuze maken uit vijf geselecteerde namen.

In totaal brachten 225 kinderen en animatoren hun stem uit. De keuze was duidelijk: Speelpleinwerking pleZAND kreeg bijna 40 procent van de stemmen. De naam pleZAND verwijst naar plezier en naar het strand (en dus ook naar Oostende).

Halfopen spelaanbod

De Speelpleinwerking kende tot nu steeds een gesloten aanbod: animatoren maken een activiteit, de kinderen spelen mee. Dit zorgde soms voor weinig tot geen vrijheid, wat kan zorgen voor verlies van interesse waardoor sommige kinderen moeilijk gedrag vertonen.

Om dit te vermijden werkt de speelpleinwerking voortaan volgens het principe van een halfopen spelaanbod voor kinderen van 6 tot 12 jaar. In de praktijk houdt dit in dat de animatorengroep minstens twee activiteiten aanbiedt voor deze groep, en de kinderen mogen zelf kiezen aan welke activiteit ze willen deelnemen. Zo creëren we meer speelkansen zodat de kinderen een vakantie beleven die nog plezanter is. Bovendien kunnen ze zo vrij spelen met wie ze willen, onafhankelijk van hun leeftijd.

Tijdens de krokus- en paasvakantie werd het halfopen spelaanbod voor het eerst uitgetest, en het nieuwe initiatief kon op veel enthousiasme rekenen. Samen met de animatoren verfijnen we het halfopen spelaanbod verder tot een kwalitatief aanbod.

Themakampen

Naast het reguliere speelpleinaanbod worden er tijdens de zomervakantie onder de noemer van pleZAND ook een aantal thematische kampen georganiseerd. Kinderen kunnen, net zoals bij sportkampen, kiezen voor een intensiever inhoudelijk aanbod. Dit jaar staan er drie kampen op de planning. Eén week lang worden de kinderen en jongeren volledig ondergedompeld in de wereld van natuur, musical of koken. Alle kampen worden begeleid door professionele partners die gespecialiseerd zijn in hun vak.

Bekijk het volledige vakantieaanbod op www.oostende.be/jeugd.

Gepubliceerd op woensdag 29 juni 2022 16.04 u.