Uit in Oostende logo

Eerste deel programma Theater Aan Zee is bekend!

Het programma van de 22e editie van het tiendaagse kunstenfestival TAZ (Theater Aan Zee) in Oostende, dit jaar van 25 juli tot en met 4 augustus, werd donderdagochtend 31 mei voorgesteld tijdens een persconferentie.

Het programma werd samengesteld door het artistieke team van TAZ en culturele partners in samenwerking met gastcurator Barbara Raes.

TAZ#2018 biedt op 10 dagen 150 verschillende theatervoorstellingen, concerten, literaire events, film ... met maar liefst 710 presentaties op meer dan 30 locaties in Oostende.

Samen met publiek en kunstenaars gaat TAZ gedurende tien dagen op zoek naar de helende kracht van de kunst, naar nieuwe rituelen om afscheid te nemen, naar de plaats van sterven in onze samenleving, naar betrokkenheid en verbondenheid met anderen én naar de kunst van het liefhebben en het feesten.

Balanceren langs beide zijden van de medaille, leven tussen eb en vloed. Ten volle opgaan in het hier en nu, de dag plukken en deze beleven alsof het de laatste dag is.

Op de openingsdag op 25 juli zet TAZ de dood en het leven in de schijnwerpers.

Om 14u klagen kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne de dood aan in het Vredegerecht. Zij beroepen zich daartoe op Artikel II-62 van de Europese grondwet: 'Eenieder heeft recht op leven.'  In 2017 hebben ze ‘een rechtszaak tegen de dood’ aangespannen, die plaatsvond in het Paleis van Justitie in Amsterdam. Op TAZ klagen zij de dood opnieuw aan, dit keer binnen het Belgische rechtsysteem.

Openbaar aanklager Jean-Luc Cottyn zet persoonlijke getuigenissen om in een juridische aanklacht en Els Leenknecht zal optreden als advocate van de burgerlijke partijen. Ook de advocaat van de aangeklaagde – Walter van Steenbrugge - voert getuigen en deskundigen aan. Niemand weet wat de uitspraak zal zijn.

Om 18u trekt een woeste rouwstoet door de straten en pleinen van Oostende. DANSE MASSACRE! is een muzikale parade in de vorm van een anarchistische dadaïstische rouwstoet. 

Om 21u bestijgt de 12-jarige Oostendse Nazilla Rahmati het podium op de vijver van het Leopoldpark. Schrijver en theatermaker Freek Mariën schreef een ode aan het leven die Nazilla vol overtuiging en levenslust in het park zal laten klinken.

Johannes Verschaeve, frontman van The Van Jets, en Boudy Verleye aka Brihang zetten deze toon muzikaal verder. Reeds een tijdje dansen Boudy en Johannes op afstand met elkaar. Boudy verving Johannes vorig jaar in het literatuurluik op TAZ. Dit jaar kruiste hun pad op Chambres d’O.

Wederzijdse lofzang, maar tot nog toe zonder muzikale ontmoeting. Hun eerste dans wordt meteen de openingsdans voor TAZ2018. Een ritueel op zich, helemaal in de lijn van de thematiek van het festival. Zij openen de deuren van TAZ18.

Het volledig programma is vanaf 6 juni te raadplegen op theateraanzee.be, tickets zijn verkrijgbaar vanaf 11 juni. Wie niet kan wachten om nog meer info over het programma te weten te komen, kan hier een interview lezen met Barbara Raes van de UiT in Oostende van mei.