Uit in Oostende logo

Christophe Tack Belgisch Kampioen Kitesurfen!

Afgelopen weekend werd Oostendenaar Christophe Tack Belgisch kampioen Kitesurfen! Na een spannende finale haalde hij het net voor zijn broer Axel. Enkele jaren geleden ging UiT in Oostende al eens langs bij de kitesurfer, toen na zijn wereldtitel!

Ter gelegenheid van zijn Belgische titel halen we dit interview graag nog eens uit ons archief!

Christophe Tack

De Stad aan Zee heeft een wereldkampioen onder haar inwoners! Christophe Tack (21), professioneel kiteboarder en eerder al vijf keer Belgisch kampioen haalde begin november in het Chinese Hainan de wereldtitel binnen in de categorie ‘Freestyle’. ‘Uit in Oostende’ kreeg de kersverse wereldkampioen te pakken voor een interview.

Hoe lang ben je al actief in de wereld van het kitesurfen?

Sinds 2005 zijn mijn twee broers en ik actief in de Belgische kitescene. Vanaf 2009 kreeg ik stilletjes aan wat meer aandacht in de internationale kitewereld. Toen begon ik ook goede resultaten te behalen op internationale evenementen. Echt professioneel kitesurfen doe ik pas sinds eind 2012.

Is het een harde wereld? Kun je leven van deze sport?

Het is zeker een harde wereld! Veel getalenteerde kiters kunnen maar geen sponsors vinden. Er is geen overheidshulp noch begeleiding, dus elke kitesurfer moet het 'op zijn eentje' doen… Natuurlijk heb je er veel surfers die van thuis uit gesteund worden, of werden, dat maakt het iets makkelijker natuurlijk, maar niet iedereen heeft dit geluk. Ik moest het via carpooling en wildkamperen doen in het begin. Toen moest ik steeds een goed resultaat behalen om met het beetje prijzengeld naar het volgende evenement te kunnen reizen. Want nonstop reizen is uiteraard erg duur. Gelukkig heb ik betere sponsordeals kunnen verkrijgen nadat ik zesde eindigde op de algemene PKRA freestyle ranking in 2012. Sindsdien leef ik van de sport.

Ik veronderstel dat kitesurfen vooral om trainen draait. Lukt zoiets in Oostende? En word je daarvoor omringd door een team?

Er is geen begeleiding en er zijn geen teams in de kitewereld. Elke keer ik train is het uit eigen motivatie. Gelukkig heb ik wel een familie en vriendenkring die mij enorm hard steunt en meehelpt waar mogelijk, dus dit maakt het verschil. Sinds een paar jaar ga ik ook steeds naar dezelfde osteopaat/kinesitherapeut Bart Bruneel, eveneens in Oostende. Hij geeft veel van zijn vrije tijd op om mij oefeningen te kunnen meegeven. Hij geeft bovendien ook mentaal en voedingsadvies. Tijdens de finale in China (de week voor ik wereldkampioen werd) heeft hij zeker het verschil gemaakt! 

Vroeger had ik geen reisbudgetten dus kon ik enkel maar in Oostende trainen. Het waait ook niet altijd in België. Soms heb je een week storm, dan weer twee weken geen wind of aflandige wind, .. Ook helpt de winter niet. Het is me evenwel gelukt om voldoende te kunnen trainen in Oostende om een ‘semi-professioneel' niveau te behalen. Dan moet je wel naar het buitenland reizen om windzekere bestemmingen te bezoeken. Zeker op wereldniveau zou het mij niet lukken om genoeg te kunnen trainen in Oostende. Maar reizen naar Brazilië, Zuid-Afrika, Egypte of Australië vind ik niet zo erg! (lacht)

Je werd wereldkampioen in de categorie ‘Freestyle’. Voor de leken onder ons, wat houdt die precies in?

Bij ‘Freestyle’ draait het om tricks / sprongen. Door de hoge trekkracht van onze kite (vlieger) is het mogelijk om sprongen te maken. Freestyle kitesurfen betekent niet om ter hoogste sprongen maken, wel de meest technisch moeilijke sprongen. Meestal houden wij de kite laag boven het water om een voorwaartse trekkracht te hebben. Door de snelheid ontwikkel je een hoge spanning tussen jezelf en de kite, waardoor je kan springen en verschillende rotaties maken. Je wil een combinatie van snelheid, hoogte en lengte van de sprong, een mooie rotatie (hoe meer, hoe moeilijker meestal) en een nette landing. Maar zoek gerust eens een video op youtube, dan zal alles wel duidelijker worden! 

Hoe gaat zo’n WK in zijn werk? Hoe beoordeelt de jury de prestaties?

De wedstrijd verloopt via een eliminatieladder. Eén tegen één en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. We hebben 7 minuten om twaalf sprongen (of pogingen) te maken. De vijf beste sprongen van vijf verschillende tricks categorieën worden beoordeeld op een schaal van 10. Je moet snel, hoog en ver gaan, een nette technische rotatie hebben en een nette landing. Mijn meeste scores zijn rond 38/50. Tijdens de beslissende ronde in China behaalde ik de hoogste score ooit van 40,4/50! 

Hoe uniek is het dat een Oostendenaar wereldkampioen wordt?

Momenteel is er geen nieuwe kitegeneratie in Oostende. Ook geen jongeren die volledig gepassioneerd zijn door het kitesurfen. Het ziet er dus niet goed uit eens ik op mijn ‘way down’ ben! (lacht).

Maar daar willen we echter verandering in brengen en dus zijn we gestart met de ‘Tack Kiteschool vzw’ aan de VVW Outside Oostende (net opgestart, info binnenkort online). Samen met mijn broers hopen we om onze passie voor de sport te kunnen delen.  En hopelijk krijgen we weldra een jonge generatie kiters aan de surfclub. Ik zal me alvast inzetten om hen zo goed mogelijk te begeleiden!

Je werd in Oostende onthaald als een ware held na je wereldtitel. Zoiets moet ongetwijfeld deugd gedaan hebben als erkenning voor je prestatie?

Het is echt ongelooflijk wat iedereen voor me gedaan heeft! Wat een organisatie! Ik sta er nog versteld van… Ik kite nog steeds voor mezelf, uit passie en liefde voor de sport. Kitesurfen heeft mijn leven gemaakt. Ik zal nooit trainen voor iemand anders of stoppen met training mocht ik geen erkenning hebben. Zonder die erkenning zou ik nog steeds gewoon mijn ding doen, maar natuurlijk is het zoveel beter samen en deed het ongelooflijk veel deugd om zoveel mensen te zien die fier op me zijn en mee konden genieten van wat ik nu beleef. Ik ben iedereen enorm dankbaar daarvoor, maar ik hoop vooral dat ik hen de motivatie kan geven om zelf hun dromen te achtervolgen. Het is een jungle en er is geen ‘straight way forward’, maar uiteindelijk zal je wel je bestemming bereiken!

Wat staat de komende periode op je programma? Kunnen we je binnenkort ook eens dichter bij huis aan het werk zien?

Momenteel ben ik al bezig om mijn winter seizoen te voor bereiden. Ik zou begin december (tot eind februari) naar Perth, Australië vertrekken om daar te overwinteren. Het is een enorm lang seizoen geweest dit jaar dus moet ik thuis veel werk inhalen, even op adem komen en relaxen. Ik kan me ook even de echte toerist uithangen en ben van plan om een citytrip te doen met mijn vriendin… zonder kitesurfmateriaal! (lacht) Aan het begin lente hoop ik hier en daar weer te kunnen kitesurfen aan de surfclub van Oostende. Als ik thuis ben en het toevallig waait tenminste!

Tekst: Tim Heddebauw

Foto’s: Philip Tack © Philip T Photography

www.facebook.com/christophetack