Uit in Oostende logo

Op gesprek bij Voces Maris

Voces Maris is een gezellig vocaal ensemble van Oostende. Op 29 oktober vieren ze hun 15 jarige verjaardag met een jubileumconcert. Wij gingen op gesprek bij dirigente Svetlana Litvinova…

Hebben jullie iets speciaal in petto voor dit jubileumconcert?

We stellen een fris programma voor met toppers van vroeger en nieuw repertoire met begeleiding van professionele muzikanten. Het wordt een drieledig concert waarbij het kooroptreden afgewisseld wordt  met een uitvoering  van een fluitist, begeleid met piano. Er is als intermezzo ook een gastoptreden met een soliste voorzien; ze zal er enkele bekende hedendaagse liederen brengen, eveneens met pianobegeleiding.

Kun je je nog herinneren hoe het allemaal begon met Voces Maris?

15 jaar geleden is het koor ontstaan uit leden van het koor van Aimée Thonon. Toen dat koor stopte, wilden een aantal mensen verder zingen en zochten een dirigent via een advertentie. Koen Pauli was toen muziekstudent aan het Lemmensinstituut en voor zijn afstudeerproject op zoek naar een koor om te dirigeren. Dit was de start van “Voces Maris”, “Stemmen van de zee”.

Zijn er in die 15 jaar grote veranderingen gebeurd?

Er zijn mensen weggegaan en er zijn mensen bijgekomen. Ook een opeenvolging van dirigenten is er geweest, elk met hun eigen stijl. Nu zijn er 30 leden en dat is voortdurend in stijgende lijn gegaan, wat toch een goed teken is!

Hoe ben jij bij het koor terecht gekomen? Is muziek iets wat je altijd graag deed?

 Ik heb een muziekopleiding gehad in mijn geboorteland Oekraïne, en eenmaal  hier gekomen, miste ik de muziek. Toen ben ik als sopraan begonnen bij het koor Voces Maris dat pas opgericht was. Na een aantal jaar heb ik de dirigent van toen vervangen. In mijn kindertijd ben ik vroeg begonnen met de muziekschool en zong daar in een kinderkoor. Ik wilde dolgraag piano spelen en volgde daarvoor les en ik heb dan verder een muziekopleiding vervolmaakt.

 Hoe kun je Voces Maris het best omschrijven?

 Voces Maris is een groep enthousiaste mensen die graag zingt in een koor dat onafhankelijk is.

 Kun je iets meer vertellen over wat je doel is met het koor?

 Ik vind het fijn dat we hechte groep vormen met zorg voor iedereen. Ik vind het ook mijn taak om daarover te waken. Mensen die muziek kennen maar ook zij die geen muziek kennen,  wil ik gelijke kansen geven om met plezier samen te  zingen. De liefde voor muziek wil ik aan iedereen doorgeven.

Hoe gaan jullie te werk als koor? Waar repeteren jullie en hoe vaak?

Iedereen krijgt via e-mail muzikale ondersteuning met een audio. Op die manier kunnen de zangers thuis oefenen. Op de wekelijkse repetitie wordt gestart met een stemopwarming en er is ook regelmatig  coaching voor de stemvorming. Wij repeteren iedere vrijdagavond in de Boeie in de Kerkstraat.

Jullie repertoire bevat stukken uit diverse stijlperioden van zowel klassiek, hedendaags tot volksmuziek. Hoe komen de concerten tot stand? Hoe worden de thema’s en liederen gekozen? Wie kiest het programma?

Een keer per jaar wordt een nieuw concert opgemaakt. Daarnaast wordt er vaak ook samengewerkt met andere koren om een optreden te verzorgen. Wanneer we uitgenodigd worden voor een optreden, maken we een keuze uit ons repertoire in functie van de plaats of het voorgesteld thema en vullen dit vanzelfsprekend aan met nieuw aan te leren liederen. In het voorjaar deden we een flashmob in de Halve Maan in Brugge toen we daar een rondleiding kregen. Daardoor werden we uitgenodigd om er een avondoptreden te brengen. Uiteraard brachten we daar een aangepast programma met vooral volksmuziek en lichte muziek. Thema’s voor een concert worden democratisch gekozen. Er wordt rekening gehouden met de voorstellen van de leden. Het uiteindelijk programma wordt opgesteld in overleg met het koorbestuur.

 Wat waren voor jou de hoogtepunten in die 15 jaar?

We hebben een aantal buitenlandse optredens gedaan en er wordt ook buiten de regio gewerkt. Met de reis naar Montpellier werd er samengewerkt met het koor ‘les Garrigues’. Een paar jaar geleden hadden we samen een concert in Oostende. Deze samenwerking zette zich verder met een gezamenlijk optreden in het zuiden van Frankrijk. Daar hebben we dan een culturele reis van gemaakt met bezoek aan Montpellier en de streek errond, Nîmes, Sommières…

De daguitstap naar Mons (toen het culturele hoofdstad was van Europa) werd afgesloten met een optreden van ons koor samen met het plaatselijk koor. Dit leidde ertoe dat de uitwisseling verder gezet werd in een gezamenlijk optreden hier in de Grote Post. Hiervoor deden we ook beroep op een professioneel strijktrio.

Hoe zou je de sfeer in het koor omschrijven?

Er is een warme sfeer. We hebben al veel gelachen maar ook bij droevige gebeurtenissen staan we elkaar bij.

Mensen komen niet alleen voor de muziek maar ook voor de vriendschap. Zoals bij elk koor is er naar goede gewoonte een heel gezellig nieuwjaarsfeest. Verschillende koorleden steken hiervoor zelf een sketch in elkaar of brengen een lied naar voor. De groepsvorming wordt versterkt door een daguitstap, een extra koordag of door samen een concert bij te wonen. Na een optreden wordt er van mening gewisseld met een drankje en wordt het concert geëvalueerd.

Wat maakt Voces Maris uniek?

Door mijn afkomst van Oekraïne, kunnen we het gebruikelijke repertoire uitbreiden met Slavische muziek , zowel klassiek of volksmuziek.  Dit is iets dat de andere koren niet kunnen. Het gaat niet enkel om het uitvoeren van wat op de partituur staat; je moet ook de Slavische ziel in de muziek kunnen leggen.

Wat mogen we van jullie verwachten in de toekomst?

We gaan verder in deze richting maar we zoeken ook naar vernieuwing. We kijken terug uit om een concert te plannen in Nederland, waar we al enkele keren een optreden hadden. We zoeken ook nieuwe contacten voor een uitwisseling met andere koren in het buitenland. Verder maken we ook gedachten om meer instrumentale inbreng van eigen koorleden te benutten.

Jullie stapten als koor in in UiTPAS Oostende. Pashouders kunnen nu  ook bij jullie genieten van voordelen. Wat vinden jullie van deze vrijetijdspas? Waarom stapten jullie in? 

We vinden dit alvast een mooi sociaal en cultureel initiatief van de Stad Oostende waar we dan ook graag aan willen meewerken. We willen alle mensen de kans geven om naar ons optreden te komen luisteren. De UiTPAS stimuleert ook om een ruimer publiek te bereiken. Tenslotte willen we  mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen en deze UITPAS-regeling is ook van toepassing in andere domeinen dan alleen het muziekleven.

 

PRAKTISCH:

Jubileumconcert

Zondag 29 oktober 2017 om 17.00 uur

Duinenkerkje, Dorpsstraat Oostende

Tickets: reserveren via 073/93.56.66 of booghs@skynet.be. Heb je recht op het UiTPAS-kansentarief? Geef dan bij reservering je UiTPAS-kaartnummer door.

Klik hier voor meer info over dit concert.