Uit in Oostende logo

Landjuweelfestival: Twee (t)huizen, één gids

Van 1 tot 5 november meert het rondreizende theaterfestival Landjuweel aan in de Stad aan Zee. Een opvallend onderdeel in het programma is 'Twee (t)huizen, één gids', waarbij drie gidsen van andere origine hun Oostende aan je tonen!

Het Landjuweelfestival toont het amateurtoneel in al zijn kwaliteit en diversiteit. Je krijgt een caleidoscoop aan voorstellingen op de meest uiteenlopende locaties. Theatervermaak naar ieders smaak!

Het project ‘Twee (t)huizen, één gids’ leidt mensen met migratieachtergrond op tot interculturele gidsen in hun nieuwe stad. Tijdens een traject van ongeveer 9 maanden, worden de gidsen begeleid bij het uitwerken van hun verhaal en het vormgeven van een persoonlijke wandeling.

Tijdens de wandelingen wordt het publiek geleid langs plaatsen die voor de gidsen belangrijk zijn en wordt er een link gelegd met het land van herkomst. Aan de hand van verhalen, foto’s of film vertellen de gidsen eveneens over hun vroegere thuis.
De interculturele gidsen zijn allen mensen met een migratieachtergrond die kleine groepen op sleeptouw nemen door hun stad.

Wat verteld wordt en de accenten die hierbij worden gelegd, zijn afhankelijk van de gids en het verhaal dat deze persoon te vertellen heeft.
• Hoe en waarom zijn zij in België terechtgekomen?
• Welke plekken in de stad hebben voor hen een speciale betekenis?
• Wat doet hen aan hun thuisland denken?
• Wat hopen ze in België te vinden?
• Wat zijn de grote verschillen tussen België en hun land van herkomst?
• Wat vinden zij hier leuk?
• En wat doet hen terug naar hun geboorteland hunkeren?

De interculturele gidsen werken mee op vrijwillige basis. Sommigen waren in hun thuisland actief als gids, de meesten zijn startende gidsen. Maar allen zijn ze vertellers die zin hebben om jou door hun ogen rond te leiden in Oostende.

Maak kennis met de gidsen!

Dominique (Congo)

Dominique komt uit Congo, maar woont al 22 jaar in Oostende. Hij is ondertussen een echte Oostendenaar én kunstenaar in hart en nieren. Op een zeer eigenzinnige manier toont hij je graag de Congolese voetsporen die lopen door Oostende.

Vrijdag 3 november van 14.00 tot 17.00 uur kan je genieten van een fietstocht met Dominique (eigen fiets meebrengen).

Dilip (India)

Dilip groeide op en werkte als leraar in een klein dorpje in India, maar verloor zijn hart aan een echte Oostendse. Hij volgde haar naar België en woont en werkt nu reeds zeven jaar in Oostende. Hij toont je graag zijn Oostende door een Indiase bril.

Zondag 5 november van 10.00 tot 13.00 uur kan je op stap met Dilip.

Musa (Afghanistan)

Musa is geboren in Teheran (Iran), maar heeft Afghaanse roots. 9 jaar geleden verhuisde hij met zijn familie naar België. Musa studeert farmaceutisch assistent, en in zijn vrije tijd houdt hij van rappen, muziek beluisteren, vloggen, uitgaan met vrienden… In zijn wandeling door Oostende vertelt & rapt Musa zijn verhaal, en laat hij je proeven van de Afghaanse cultuur in de Stad aan Zee.

Zondag 5 november van 10.00 tot 13.00 uur kan je meewandelen met Musa.

Het volledige programma van het Landjuweelfestival 2017 kan je bekijken via http://landjuweel.opendoek.be