Uit in Oostende logo

Exclusieve expo in de Nieuwe Gaanderijen van Maurice Antony geeft het officiële startschot van de zomer

Van 27 juni tot en met 26 juli kan je in de Nieuwe Gaanderijen de tentoonstelling PHOTO ANTONY van Maurice Antony bezoeken. De exclusieve expo brengt een overzicht van de mooiste strandfoto's die fotograaf Antony doorheen zijn carrière heeft gemaakt.

Maurice Antony is ongetwijfeld de meest beroemde Oostendse fotograaf. Met zijn foto’s bracht hij een artistieke verslageving van de bewogen periode van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende jaren van het Oostendse interbellum. Daarnaast blijft hij met zijn jongere broer Robert Antony de traditionele portretfotografie beoefenen, waarvoor de studio van hun vader bekendstond, en experimenteerden ze met de pers- en reportagefotografie. Fotoreportages van de broers verschenen naast lokale weekbladen, ook in nationale tijdschriften en zelfs in Noord-Franse bladen.
Na de oorlog verhuisde het gezin Maurice Antony naar Oostende. De stad aan zee bood interessante mogelijkheden voor de fotograaf met in het bijzonder het opkomende kusttoerisme. Deze expo toont het prachtige resultaat van de vele uren die Maurice Antony doorbracht op het strand. De diversiteit aan close-up- en overzichtsfoto’s geeft de veelzijdigheid van de fotograaf aan. Hij schept een magnifiek beeld van de verschillende strandactiviteiten en –festiviteiten die toen typerend waren zoals wedstrijden, defilés en garnaalsvisserij. Hij fotografeerde op het juiste moment en experimenteerde met de aspecten van het licht, tegenlicht en lichtinval.
Naast de vele foto-opdrachten die hij beroepsmatig aangeboden kreeg, lag zijn grootste passie ongetwijfeld in zijn artistieke fotografische kroniek van zowel het volkse als het mondaine Oostende tijdens het interbellum. Hij fotografeerde de bedrijvigheid in de haven, de visserij, de scheepsbouw en andere commerciële activiteiten. Ook de uitgaansbuurt en de vele artiesten en bezoekers aan het Kursaal van Oostende waren voor de fotograaf geliefkoosde onderwerpen.
Daarnaast leverde de persoonlijke vriendschap van Maurice met kunstschilder James Ensor een uitzonderlijke kunsthistorische schat aan foto’s op van de meester in zijn dagelijkse omgeving. Hij telde ook verschillende andere Oostendse kunstenaars in zijn vriendenkring die hij uiteraard vereeuwigde op de fotografische plaats: Léon Spilliaert, Emile Bulcke, Jan De Clerck en Constant Permeke.