Nog even en dan komt Theater aan Zee weer aangewaaid in onze stad. Van 30 juli tot 9 augustus staan er tal van theatervoorstellingen, maar ook muziek, dans en literatuur op het programma. Van De Grote Post en het Leopoldpark tot op de dijk en Fort Napoleon, overal kan je de sfeer van TAZ opsnuiven. Wij spraken met artistiek leider Cindy Godefroi en Golfbreker Farnoosh Khodadadeh over het centrale thema ‘tijd’ en kregen alvast enkele leuke festivaltips mee naar huis. Vanaf 12 juni staat het programma online!
“We zijn in woonzorgcentrum De Boarebreker geweest om kennis te maken met de bewoners, daarna bezoeken we nog een ander woonzorgcentrum en het AZ Oostende”, begint Cindy. “Farnoosh is muzikant en verpleegkundige en heeft Perzische muziek voor hen gespeeld en vele persoonlijke verhalen gedeeld. We vinden het belangrijk om TAZ tot bij de mensen te brengen die zelf niet meer naar het festival kunnen komen”. “Ik voel goed aan wie ik kan benaderen met mijn muziek en poëzie”, vertelt Farnoosh. “Het is helemaal niet erg dat ik in een andere taal zing. De bewoners stelden hun hart open en voelden de boodschap en de verbondenheid die ik wil overbrengen via de kracht van muziek.”
Ik ben blij dat er dit jaar weer meer plaats is voor muziek. In mijn voorstelling ‘Het Lied van de Feniks’ doen Perzische en westerse muziekinstrumenten beide werelden in elkaar overvloeien. – Farnoosh Khodadadeh
Verschillende vormen van ‘tijd’
Het bezoek aan het woonzorgcentrum is een mooie manier om in te pikken op het festivalthema ‘tijd’- dat heel breed gaat. Want TAZ wil net als vorig jaar verschillende ‘leeftijden’ bereiken. Daarnaast gaat het ook over tijd op zich, de tijd van vroeger die al ‘geleefd is’ en de tijd van nu. “In welke tijd leven wij? En hoe voelt deze tijd voor verschillende mensen aan? Jonge en oudere mensen, maar ook mensen die hun land ontvlucht zijn bijvoorbeeld. En hoe is het om te wachten? In positieve zin zoals wachten op en hunkeren naar iemand, maar ook in de andere zin: bijvoorbeeld moeten wachten op een diagnose. Die verschillende aspecten willen we in het festival onderzoeken”, zegt Cindy. “We gaven het thema de titel ‘Le temps d’une chanson’, de tijd van een lied.”
In het Leopoldpark komt een grote installatie waarbij je ballen gevuld met zand kan doen spelen met de tijd, het thema van TAZ. Het zand komt uiteindelijk in een zandloper terecht. – Cindy Godefroi
Meer muziek
Meer muziek TAZ maakt zo de brug naar muziek. “Er zal dit jaar meer plaats zijn voor muziek en dus kwamen we snel uit bij Farnoosh”, lacht Cindy. Zij is een van de twee ‘golfbrekers’: mensen die op hun eigen manier hun stempel drukken op het festival en een eigen invulling geven aan ons thema ‘tijd’. De andere golfbreker is filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem die verbaasd en verwonderd naar de tijd kijkt.
Farnoosh verbindt het zorgende en het artistieke met elkaar via verhalen en muziek. “Het voelt goed om fysieke en mentale zorg aan elkaar te koppelen zoals tijdens ons bezoek aan het woonzorgcentrum. Dat is echt mijn habitat”, vertelt ze. Op TAZ brengt Farnoosh de voorstelling ‘Het Lied van de Feniks’. “Het is Perzische poëzie (*) die ik vertaald heb en Josse De Pauw blaast de tekst nieuw leven in. De muziek in de voorstelling wordt gebracht door mezelf (op daf, een Perzisch percussie-instrument) en drie andere muzikanten die onder andere saxofoon, harp, cello en een Iraans snaarinstrument bespelen. De combinatie van westerse en Perzische muziekinstrumenten doen beide werelden moeiteloos in elkaar overvloeien.” Je kan tijdens TAZ opnieuw gratis concerten meepikken op Café Koer en De Zwerver (Leffingeleuren) staat garant voor een fijne selectie Jong Muziek in Fort Napoleon.