De expo 'James Ensor: Zelfportretten' loopt nog tot 16 juni 2024 en is te zien in het James Ensorhuis. Zoals de naam al aangeeft, staan zijn zelfportretten daarin centraal, en kunnen bezoekers alle kenmerkende technieken van Ensor nu van dichtbij bewonderen: werken op papier, olieverfschilderijen en etsen.
Ensor en zijn zelfportretten: een constante in zijn leven
Je kan er niet omheen: het Ensorjaar in Oostende is in volle gang. Met de paasvakantie in het vooruitzicht mag je er zeker van zijn: er valt nog heel wat te ontdekken. Na de expo in Mu.ZEE over de stillevens van Ensor en de junior-parodieën in Fort Napoleon, is het nu tijd voor zijn zelfportretten in het James Ensorhuis.
Het zelfportret is bij Ensor namelijk van essentieel belang. De kunstenaar portretteert zichzelf gedurende zijn hele leven, waardoor zijn zelfportretten een wel heel bijzondere plaats binnen zijn oeuvre innemen. De eerste drie gekende geschilderde zelfportretten van James Ensor dateren uit 1879. Zijn meest bekende is ongetwijfeld Zelfportret met bloemenhoed (Mu.ZEE) geschilderd in 1883 en bijgewerkt rond 1888.
Heel bewust van zijn status als kunstenaar, schept James Ensor er genoegen in zich 'te kijk te stellen' en slaat hij munt uit zijn uiterlijke verschijningen. Juist door zich te vermommen, geeft Ensor zich bloot.Curator, Xavier Tricot
Mis ook zeker deze activiteiten niet:
22.03.2024 - 31.08.2024 - James Ensor, Inspired by Light
De Dominicanenkerk wordt omgetoverd tot een wereld van kleur en beweging. Je stapt binnen in een levend canvas waarin de kunst van Ensor tot leven komt, en waar jij midden in zit. Dit spektakel is ideaal om met het hele gezin of zonder grote voorkennis het boeiende levensverhaal van Ensor te leren kennen.
31.03.2024 – Elgar & Friends
Het orkest Casco Phil kruipt nog een laatste keer in hun rol van kursaalorkest. Dit laatste concert uit de reeks van drie die ze brachten voor Ensor2024 wijden ze aan de toondichters die hun eigen werken in het Kursaal kwamen dirigeren aan het einde van de 19e eeuw, toen ook Ensor een trouwe gast was in het Théâtre Royale d’Ostende.
Nog tot 14.04.2024 - Rose, Rose, Rose à mes yeux!
Dit is de laatste kans om de expo die het Ensorjaar aftrapte te bezoeken in Mu.ZEE! Rose, Rose, Rose, à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930 is de eerste tentoonstelling ooit die volledig gewijd werd aan de stillevens van Ensor. De expositie volgt de evolutie binnen het oeuvre van Ensor en binnen de geschiedenis van het stilleven in België.
Februari 2024 tot juni 2024 – De Tafel van James
Wist je al dat bijna dertig Oostendse restaurants zich inspireren door James Ensor? Van kunstige keramiek tot schelpvormige madeleinekoekjes, handgeschilderde oesterschelpen, rog op stro of een café masqué. Ga zeker zelf ontdekken welke verrassende verwijzingen naar de grootmeester zich verschuilen in het menu!
Verlengd tot 12.05.24 – Grote Kunst voor Kleine Kenners – Ensor doe-expo
Grote Kunst voor Kleine Kenners laat kinderen op een verrassend originele manier kennismaken met de grootmeester James Ensor. Jong en oud kunnen een interactieve zoektocht aangaan die hen op creatieve wijze helpt om de wereld van James Ensor beter te begrijpen.
27.06.24 tot 01.09.24 - De Intrede van Christus in Brussel
De Intrede is hét internationale meesterwerk van Ensor. Helaas behoort het sinds 1987 tot de collectie van het Getty-museum in L.A. en zal het nooit meer terugkomen, zelfs niet tijdelijk. Maar in het Ensorhuis bevindt zich een kopie op ware grootte, exact op de plaats waar het origineel hing (Blauwe salon). Het grote wandtapijt dat van De Intrede gemaakt is, wordt tijdens deze tentoonstelling eveneens geëxposeerd.
19.09.24 tot 12.01.25 - Satire, parodie, pastiche
Ook deze expo is in het Ensorhuis te zien. Het oeuvre van James Ensor wordt gekenmerkt door humor en satire. Verschillende werken getuigen van zijn talent om thema’s of specifieke werken van andere kunstenaars te parafraseren. Sommige werken resulteren in parodieën of pastiches, en onderscheiden zich door humor, kritiek en/of karikatuur. Hij laat niet na de talrijke mistoestanden in België aan de kaak te stellen.