foto: Affiche Masereel

Frans Masereel en hedendaagse kunst: verzet in beelden

Dit is een UiTPAS Oostende evenement.
Frans Masereel en de hedendaagse kunst: verzet in beelden belicht Masereels visie op de wereld, zijn maatschappijkritiek en pacifisme. Frans Masereel (1889–1972) mag beschouwd worden als de belangrijkste graficus en houtsnijder uit de twintigste eeuw.

Mu.ZEE kijkt terug en brengt de ideeën van Masereel in dialoog met de huidige samenlevingvia het werk van een aantal hedendaagse kunstenaars uit Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Amerika met namePhilip Aguirre y Otegui, Mary Evans, Anton Kannemeyer, William Kentridge, Glenn Ligon, Kerry James Marshall, Papa Mfumu’eto 1er, Dan Perjovschi, Slavs and Tatars en Billie Zangewa.

De tentoonstelling benadrukt de maatschappelijke betrokkenheid van de kunstenaars. Zo komen vormen van pacifisme en internationalisme vanuit verschillende motieven en met diverse invullingen op de voorgrond.

Aan het begin van de twintigste eeuw, maar ook voordien, werd al nagedacht over ontwikkelingen die we nu hedendaags noemen, zoals migratie en globalisme. Vanuit een constructieve houding kaarten de kunstenaars onrecht en ongelijkheid aan. Kritisch, soms ook met satire, worden onderwerpen benaderd die de kunstenaars persoonlijk aangrijpen en willen bespreekbaar maken door ze om te zetten in beelden. Als tekenaar voor dagbladen en tijdschriften en met de houtsnede had Masereel de mogelijkheid om op een toegankelijke manier kritische vragen te stellen aan een breed publiek. De directheid naar de toeschouwer en het vertellen van verhalen zijn strategieën die in verschillende werken in de tentoonstelling aan bod komen. De gemene deler is een positieve kijk op de toekomst en daarvoor zet Masereel met zijn immer optimistisch mensbeeld duidelijk de toon.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Contact

Telefoon
059/508118
e-mail
info@muzee.be
website
http://www.muzee.be

Organisatie

naam
Mu.ZEE - Kunstmuseum aan Zee

Wanneer

 • tot zondag 3 september 17
  ma
  Gesloten
  di
  10u. - 18u.
  wo
  10u. - 18u.
  do
  10u. - 18u.
  vr
  10u. - 18u.
  za
  10u. - 18u.
  zo
  10u. - 18u.

Waar

naam
Mu.ZEE
adres
Romestraat 118400 Oostende

Prijs

€ 9,00 (Basistarief: 9,00 €) Kansentarief voor UiTPAS Oostende: € 1,8
Terug naar overzicht