foto: Willy Bosschem

Expo Ostênsjhe klaps

Dit is een UiTPAS Oostende evenement.
Willy Bosschem, een veelzijdige duizendpoot die alle kunstvormen aankan, mag op 10 januari 90 kaarsjes uitblazen. Reden genoeg om hem uitgebreid in de bloemetjes zetten. De stad Oostende eerst de kunstenaar met een tentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen.
Willy Bosschem beheerst vele kunsttechnieken en vond zelf de 'smoke art' techniek (kunst uit vuur en roet geboren) uit. Hij behandelt geëmailleerde panelen met een fakkel en bewerkt die dan met verf, penseel, naalden en zijn vingers. Nu nog, op de dag van vandaag, is hij de enige die die specifieke techniek beheerst. Willy Bosschem is bij het brede publiek vooral bekend om zijn wekelijkse cartoons in de Zondag en in de Krant van West-Vlaanderen onder de naam Wébé. Daarnaast is hij ontwerper van theater- en televisiedecors, tientallen postzegels (België, Rwanda, Senegal), een groot aantal affiches en logo's, van wandtapijten en monumentale muurdecoraties.

In 1953 trad hij in dienst van het Casino-Kursaal als dienstchef van de Kunststudio voor publiciteit en decoratie. Hij werd dan in 1965 public-relations officer en directeur van de persdienst, publiciteit en public relations. In de loop van de daaropvolgende jaren heeft hij in het Kursaal ongeveer 280 tentoonstellingen georganiseerd.

Roland Desnerck heeft steeds interesse gehad voor het verschijnsel taal en voor heemkunde. Dit verklaart de uitgave van zijn levenswerk 'Het Oostends Woordenboek', dat al aan de vierde druk toe is. Zijn eerste werkje, 'Er drukt een geheim op Ameland', verscheen in 1955 als feuilleton in 'Het Kustblad' en nadien in boekvorm. In 1960 werd hij leraar Moraal in Heule bij Kortrijk en in 1971 leraar Nederlands in Oostende. Hij maakte drie vertalingen van Kuifjesalbums in het Oostendse dialect die een overdonderend succes kenden.

In 1974 en 1976 verschenen de twee delen van het ook al lijvige 'Vlaamse Visserij en Vissersvaartuigen' waarbij meer dan 100 vissersvaartuigtypes aan bod komen. Ook dit boek betekende het redden van heel wat erfgoed. Meer anekdotisch was 'De Oostendse Visserij' waarin ook heel wat foto's uit privaatcollecties. Dit werk kwam er in 1987.
In 2011 rolde het Woordenboek Nederlands-Oostends van de persen. Het is het eerste dialectwoordenboek in het Nederlandse taalgebied waarbij een vertaling plaatsvindt vanuit het Nederlands.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Contact

Telefoon
059 25 88 20
e-mail
cultuur@oostende.be
website
http://www.oostende.be/cultuur

Organisatie

naam
Dienst Cultuur Oostende

Wanneer

  • tot maandag 2 maart 20

Waar

naam
Nieuwe Gaanderijen
adres
Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk) z/n8400 Oostende

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €) Kansentarief voor UiTPAS Oostende: € 0
Terug naar overzicht