foto: Léon Spilliaert,, De preekstoel, 1913, privéverzameling

De geheimzinnige stad. Het Oostende van Léon Spilliaert

Dit is een UiTPAS Oostende evenement.
Als jonge kunstenaar liet Léon Spilliaert zich zonder twijfel inspireren door de diversiteit van zijn geboortestad. Oostende, een stad aan de kust, een belangrijke haven, maar eveneens een mondaine badplaats ! Overdag wandelde hij gefascineerd langs de lanen en parken, 's nacht flaneerde hij op de dijk en in de koninklijke galerijen. Veel liever verkoos hij de stad te verkennen buiten het druk seizoen, wanneer hij geborgenheid zocht in de verlaten straten en wijken die beantwoordden aan zijn drang naar melancholie en eenzaamheid.  ??

Met een indringende blik observeerde hij, als gedreven kunstenaar, in talrijke versies, deze plaatsen waar bedrijvigheid en industrie wemelden : in de vissershaven, op de handelskaaien, rond het maritiem station en de vuurtoren, in de achtertuinen en boomgaarden maar ook in de kleine bedrijven, nu meestal teloorgegaan. Met een zeer originele en persoonlijke toets borstelde hij de veranderingen van atmosfeer en de urbanistische ontwikkeling. Doorheen de jaren evolueerden zijn composities. Nu eens onderhevig aan een meer expressieve of geconstrueerde stijl, dan weer doordrongen van fantasie en surrealistische stemming.

Ontdek deze zomer Oostende doorheen de ogen van Léon Spilliaert, de stad die de kunstenaar zo nauw aan het hart lag.   

Tijdens de schoolvakanties elke dag open van 11u tot 17u.
Buiten de schoolvakantie open op zaterdag en zondag van 11u tot 17u

Bron: UiTinVlaanderen.be

Contact

Telefoon
0490 39 17 20
e-mail
info@hetspilliaerthuis.be
website
http://www.hetspilliaerthuis.be

Organisatie

naam
Het Spilliaert Huis vzw

Wanneer

  • tot zondag 13 oktober 19

Waar

naam
Het Spilliaert Huis
adres
Koningin Astridlaan 78400 Oostende

Prijs

€ 5,00 (Basistarief: 5,00 €; Senioren: 4,00 €; Jongeren tot 18 jaar: 1,00 €; Kinderen tot 12 jaar: 0,00 €; Studenten: 4,00 €; Reductietarief met ticket Muzee / Venetiaanse Gaanderijen / TAZ: 4,00 €; Vrienden van Muzee: 4,00 €) Kansentarief voor UiTPAS Oostende: € 1
Terug naar overzicht