foto: Philip Van Isacker

Salon blanc #36 - 1 day exhibition - Voorstel voor een monument - Philip Van Isacker

Salon blanc, een 'one day art project room', toont tentoonstellingen waarvan de duur beperkt wordt tot één moment. Voor deze 36e editie is dat met werk Philip Van Isacker.

Praktische informatie:
zaterdag 26 januari 2019
tentoonstelling
16:00 — 20:00

Romestraat 30 in Oostende
Gratis en vrij te bezoeken

Philip Van Isacker (°1949) studeerde rechten en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Pas later werd hij schilder, beeldhouwer en conceptueel kunstenaar. Van Isacker kende zijn definitieve doorbraak in 1986 toen hij deelnam aan Chambres d'amis in Gent en gaf tot 2014 les aan Luca School of Arts in Gent. Aanvankelijk maakte hij geometrische vormen in uiteenlopende materialen, zoals marmer, metaal, papier en klei, terwijl in recenter werk ook organische en menselijke elementen verschijnen naast videobeelden. Deze verschillende materialen en de diverse manieren van werken geven vorm aan een dialectische confrontatie tussen het klassieke beeld en de aanvaarding van twijfel. Elke eindtijd heeft telkens een voorlopig resultaat: alleen het onvoltooide kan compleet zijn.

Philip Van Isacker werkte eveneens aan het boek 'De sculptura', een bundeling van een reeks beschouwingen over sculpturen, die kunnen leiden tot een inzicht in de beeldhouwkunst. Het zijn kunstwerken die hier en nu inwerken op onze geest en onze verbeelding zoals de ontelbare andere beelden en afbeeldingen die ons omgeven dat doen. Dat de beeldhouwkunst, meer dan elke andere kunstvorm, erin slaagt om ons te blijven boeien over de grenzen van tijd en ruimte heen, heeft te maken met het gegeven dan de traagheid van het medium waardoor de inhoudelijke uitweidingen wegvallen en het beeld als resumé van de werkelijkheid overblijft. Het is zijn overtuiging dat het precies daarom mogelijk is om te schrijven over beeldhouwkunst in diezelfde geest van openheid naar een groter en onbevangen publiek, zonder voortdurend terug te vallen op de gebruikelijke conventies die de kunstwerken vaak eerder afsluiten dan toegankelijk maken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Organisatie

naam
Salon blanc
  • foto: Salon blanc 36

Wanneer

  • zaterdag 26 januari 19 16:00 uur

Waar

naam
Salon blanc
adres
Romestraat 308400 Oostende

Prijs

Gratis
Terug naar overzicht