foto: Julius Collen Turner

Julius Collen Turner. Zijn Oostendse periode

Dit is een UiTPAS Oostende evenement.
Julius Collen, die op het einde van de negentiende eeuw opgroeide in Berlijn, koos als jongeling voor het beroep van gymnastiekleraar (vandaar zijn latere bijnaam). Hij was ook een uitmuntend schermer, maar na een ernstige verwonding aan zijn rechterarm ontwikkelde Collen zijn aanleg voor tekenen.
Na de Eerste Wereldoorlog vestigde Collen zich terug in Berlijn als kunstschilder, graficus en portrettist. De kosmopolitische stad en de zware industrie inspireerden hem tot heel wat artistieke werken die hij ondertekende met zijn kunstenaarsnaam Julius Collen Turner.
De opkomst van het nazisme in de jaren dertig deed Collen Turner besluiten Duitsland te verlaten. In 1936 week hij met zijn gezin uit naar Oostende, de stad waar zijn vrouw vandaan kwam. Vanaf dan speelde Oostende een hoofdrol in zijn oeuvre: de stad, de haven, de vissers, … De Tweede Wereldoorlog stuurde zijn carrière danig in de war. Hij werd overgebracht naar gevangenenkampen in het Franse Saint-Cyprien en Gurs. Ook in die periode schilderde hij voort. Terug in Oostende overleed hij in 1948.


De tentoonstelling die werd samengesteld door de Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate focust voornamelijk op de Oostendse periode van Julius Collen Turner (1936-1940 en 1945-1948). Je ontdekt de tentoonstelling vanaf 17 november 2018 tot 28 april 2019 in het Stadsmuseum Oostende. De tentoonstelling is samen met de permanente opstelling van het Stadsmuseum elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk voor inwoners van Oostende.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • tot zondag 28 april 19

Waar

naam
Stadsmuseum Oostende
adres
Langestraat 698400 Oostende

Prijs

€ 4,00 (Basistarief: 4,00 €; Reductietarief: 2,00 €; < 19 jaar: 0,00 €; inwoners Oostende elke eerste zondag van de maand: 0,00 €) Kansentarief voor UiTPAS Oostende: € 0,8
Terug naar overzicht