Art Nouveau pand Theobalds Boothuisje
Dit is een UiTPAS activiteit.

Art Nouveau pand Galerie Theobalds Boothuisje MedusaArts, Aerens-Philips Foundation
GALERIE THEOBALDS BOOTHUISJE
Historiek van het Art Nouveau gebouw
Rond 1900 heeft stadsarchitect Theobald Vanhille in opdracht van de familie Declercq een huis ontworpen voor het zeer smalle kavel (2.60 meter), dat resteerde tussen de reeds aanwezige bebouwing in de Vlaanderenstraat.
Hier verrees, naar men zegt, 't smalste pandje van de stad Oostende.
Theobald Vanhille (zie ook de Muziekkiosk op het Wapenplein) ontwierp een Art Nouveau-gevel. In de top ontwaart men het wapen van de Stad Oostende! Geïnspireerd door Horta zie je organische motieven: schelpen, ranken, rondingen en sierlijke zweepslagvormen. Op het eerste verdiep steekt zeer markant de boeg van een boot naar voren, vandaar de naam 'Boothuisje'.
Theobalds Boothuisje is sinds de jaren 1980 geklasseerd en beschermd erfgoed.
In 2017 wordt het pand aangekocht door vzw MedusaArts.
Eind 2019 wordt vzw MedusaArts ontbonden en overgenomen door de Stichting van Openbaar Nut, "MedusaArts, Aerens-Philips Foundation". Vanaf januari 2020 worden alle activiteiten door de SON verdergezet en zal een nieuwe verdieping geopend worden met werken uit de vaste collectie over Oostendse kunstenaars, waaronder vooral kunstwerken van Roland Devolder.
Irène Philips, schilder en beeldhouwster, heeft er haar Art Studio en is artistiek leidster van de projekten die er plaatsvinden.  Meer info op www.medusaarts.be

Wanneer

Openingsuren

  • zaterdag
    14tot18uur