Museumnocturnes - Zeilschip Mercator
Dit is een UiTPAS activiteit.

Zeilschip Mercator
Het beschermde zeilschip Mercator is wellicht het bekendste schip van België dat al decennia lang in Oostende in de haven tussen het station en het stadhuis ligt. Deze barkentijn met een brutotonnenmaat van maar liefst 780 ton heeft een lengte van 78 meter. In 1936 viel de Mercator de bijzondere eer te beurt het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar België over te brengen. Na de 41ste kruistocht werd de Mercator uit de vaart genomen en werd de boot vanaf 1961 als museumschik ingericht. Tijdelijke tentoonstelling: Mercator: 90 jaar
Dit jaar kan u aan boord van het zeilschip Mercator de tentoonstelling “90 jaar zeilschip Mercator” bezoeken. Via gewezen cadetten, koksleerlingen, officieren en hun families is er interessante documentatie en archieven ontvangen. Ook in de archieven van de Universiteit Antwerpen, in de Hogere Zeevaartschool en in het rijksarchief werden interessante documenten gevonden.
18.00 uur: 20 personen toelaten
18:10 uur: de volgende 20 personen toelaten
18:20 uur: de laatste 10 personen toelaten
Vanaf dan gaan de bezoekers aan boord in functie van de bezoekers die het schip verlaten. Zo zullen er altijd maximum 50 personen aan boord zijn. Opgelet: om 21.30 uur worden de laatste bezoekers aan boord toegelaten.