De Nacht van de Musea en de Galerijen - Salon Blanc
Dit is een UiTPAS activiteit.

Davien Dierickx
Salond Blanc is een initiatief van Els Wuyts en Yves Velter waarbij een deel van hun woonhuis tijdelijk verandert in een kleinschalige tentoonstellingsruimte. Het is een verwijzing naar de saloncultuur van weleer met gelegenheid tot bijpraten, uitwisseling, tonen en kijken. Voor deze vijftigste editie houdt Salon Blanc een duotentoonstelling met werk van kunstenaars Hadassah Emmerich en Ellen Pil.
In het oeuvre van Hadassah Emmerich komen thema's zoals lichaam en identiteit, het zintuiglijke en het sensuele, het erotische enhet exotische vaak samen. De sensualiteit van haar schilderkunst schuilt niet alleen in het oppervlak van het beeld, maar ook in haar verfijnde kleurgebruik en technische uitvoering. Sinds 2016 werkt ze met een nieuwe schildertechniek, waarbij zij gebruik maakt van uitgesneden stencils in vinyl, die ze met inkt bedekt en vervolgens op doek, papier of muur drukt. Verwijzend naar de beeldtaal van reclame en pop art, creƫert ze beelden die het vrouwelijk lichaam zowel esthetiseren als problematiseren. Op die manier slaagt ze erin de handeling van het kijken werkelijk provocerend te maken.
Ellen Pil is gefascineerd door de positie van de mens in tijden van verregaande digitalisering, robotisering en massaproductie. In haar artistieke proces verkent ze met haar digitaal archief en grafische programma's verschillende scenario's om beelden te maken door voortdurend vormen te schetsen, aan te passen, uit te snijden en te polijsten. Vanuit die digitale studio maken sommige beelden de sprong naar een - veel trager en bedachtzamer - analoog proces en op textiel of hout worden aangebracht. De gekozen materialen en kleuren, de wisselwerking tussen de tweede en de derde dimensie, het kleurverloop en de schaduwen vertellen iets over haar persoonlijke observaties, bizarre verhalen, ongewone anekdotes, fascinerende voorwerpen of verstoorde patronen. Ze laat de mogelijkheden open en lijkt op die manier verwondering aan te sporen.