Art Nouveau pand Galerie Theobalds Boothuisje
Dit is een UiTPAS activiteit.

vzw MedusaArts
Rond 1900 heeft stadsarchitect Theobald Vanhille een huis ontworpen voor het zeer smalle kavel (2.60 meter), dat resteerde tussen de reeds aanwezige bebouwing van de Vlaanderenstraat. Hier verrees, naar men zegt, 't smalste pandje van de stad Oostende.

Enkele details van het Art Nouveau gebouwtje.
Rond 1900 heeft stadsarchitect Theobald Vanhille in opdracht van de familie Declerq een huis ontworpen voor het zeer smalle kavel (2.60 meter), dat resteerde tussen de reeds aanwezige bebouwing van de Vlaanderenstraat. Hier verrees, naar men zegt, ‘t smalste pandje van de stad Oostende.
Theobald Vanhille (ook van Muziekkiosk op Vlaanderenplein) ontwierp een Art Nouveau – gevel. In de top ontwaart men het wapen van de Stad Oostende! Geïnspireerd door Horta zie je organische motieven: schelpen, ranken, rondingen en sierlijke zweepslagvormen (denk ook aan Guimard van de Parijse metro ingangen). Op het tweede verdiep is een klein halfrond balkon met ijzeren staanders waarop eertijds een ronde glas-in-lood luifel rustte (ergens in de zeventiger jaren verloren gegaan). Op het eerste verdiep steekt zeer markant de boeg van een boot naar voren (de “Boothuisje”-boot) .
De ‘binnenkant’ van het boothuisje (oppervlakte net geen 50 mtr²) is in hoofdzaak authentiek. ‘Kroonjuweel’ is de originele royale trappartij die in een fraaie wenteling drie verdiepingen hoog oprijst. Verderop in het huisje heeft alle schrijnwerk (trapleuning, deuren, lijsten en planken vloeren) de originele naturel uitstraling behouden. We zien in de kamers de oorspronkelijke eenvoudige moulures en heldere, wit gestucte wanden.
In 1981 werd het pand officieel geklasseerd. Niettegenstaande deze mooie status stond het er eind negentiger jaren zeer beroerd bij (zie link historie).
In 2001/2002 is het pand van onder tot boven gerestaureerd. De Oostendse architect Tom van Mieghem heeft een fundamentele renovatie doorgevoerd waarbij hij getracht heeft ‘oud’ en ‘nieuw’ respectvol in balans te brengen. Alles in nauw overleg met dienst Monumenten.
Een opmerkelijk nieuw element is achterin te vinden. Daar daal je af naar kelderniveau en ervaar je na de smalle inkom een aangenaam verrassende ruimtelijkheid: het pandje wordt achterin breder en op ruim twee hoog is hoog daglicht gecreëerd boven de plek waar vroeger een klein binnenkoertje was (2 x 3 mtr). Verder is op de eerste overloop van de trap de oude buitenmuur naar het koer-oppervlak weggehaald. Ook vanaf die overloop heb je nu weldadig zicht op de nieuw geschapen ruimte. De centrale draagmuur middenin ‘overbrugt’ het kelderniveau en versterkt middels een doorkijkuitsparing deze ruimte beleving.
De kamers op de twee hoogste verdiepingen zijn door van Mieghem ingericht als eenvoudig woonverblijf: stijlvol en passend bij het art nouveau karakter .
Bij de voltooiing van de renovatie en de opening van de Galerie in april sprak Schepen Hilde Veulemans van het ”architectonisch pareltje van de Stad Oostende”. Veel lof is er steeds weer voor de delicate en respectvolle balans tussen waardevolle, oude en moderne architectonische vormen.

Wanneer

Openingsuren

 • donderdag
  15tot18uur
 • vrijdag
  15tot18uur
 • zaterdag
  15tot18uur
 • zondag
  15tot18uur

Leeftijd

vanaf 18 jaar