NIEUWJAARSCONCERT

Nieuwjaarsconcert
THE ROARING TWENTIES
De Amerikaanse socioloog Nicholas Christakis voorspelde onlangs een nieuwe ‘roaring twenties’ (roerige jaren twintig). Waar honderd jaar geleden het einde van de Eerste Wereldoorlog en het wegebben van de Spaanse griep voor een enorme ontlading zorgden, daar zou nu het verslaan van het coronavirus wel eens voor een ongekende heropbloei kunnen zorgen, zowel in sociaal, economisch als in cultureel opzicht.

Het Belgian National Orchestra bereidt zich hierop voor door op het nieuwjaarsconcert niet alleen walsen, polka’s en marsen van de Strauss-familie te spelen maar ook een muzikale ode te brengen aan de jaren 1920. Het eerste werk dat gespeeld wordt, is de vijfdelige suite Music for the Theatre van de Amerikaanse componist Aaron Copland. Deze compositie bevat heel wat jazzmuziek en populaire melodieën.

Het 15-minuten durende ballet La création du monde is een ander hoogtepunt van dit Nieuwjaarsconcert onder leiding van chef-dirigent Hugh Wolff. Darius Milhaud schreef deze gewaagde compositie in 1922/23 nadat hij Londen en in New York de Amerikaanse jazz had ontdekt. De beroemde dirigent Leonard Bernstein noemde dit werk "geen eenvoudige flirt met jazzmuziek, maar een echte liefdesaffaire". De première in het Parijse Théâtre de Champs-Élysées was, zoals het een vroeg twintigste-eeuws ballet betaamt, een waar schandaal.

NIEUWJAARSCONCERT
Nationaal Orkest van Belgie o.l.v. Hugh Wolf

Programma
Aaron Copland, Music for the Theatre
Frank Martin, Foxtrot
William Walton, Façade Suite for Orchestra No. 1
Darius Milhaud, La création du monde
George Gershwin, Promenade, “Walking the dog”
Johann Strauss, Fledermaus Overture
Johann Strauss, Thunder and Lightning Polka
Johann Strauss, Blue Danube Waltz