Van Coo naar Kunst
Dit is een UiTPAS activiteit.

(c)Kaat Flamey Foto : Steven Decroos
De Mu.ZEE-collectie is niet rechtlijnig ontstaan, maar sinds 2008 historisch gegroeid uit verschillende collecties. Ze omvat de collecties van de stad Oostende (het vroegere MSK Oostende) en van de provincie West-Vlaanderen (het vroegere PMMK), vandaag van de Vlaamse Gemeenschap.
De Mu.ZEE collectie bevat meer dan 8000 werken en reist langs verschillende tijdsperiodes en stijlen, met België als rode draad. Ze bevat werken met internationale allure, van Oostendse vertrouwelingen als Ensor, Spilliaert en Permeke tot gangmakers als Frits Van den Berghe, Roger Raveel, Raoul De Keyser, Raoul Servais en minder bekende maar sterke kunstenaars als Marthe Wéry, Jacques Verduyn, Walter Swennen. Soms volgde Mu.ZEE één kunstenaar intensief, van andere kunstenaars is maar één werk aanwezig. Dit geeft de collectie een complex maar interessant karakter.
Alle kunstenaars in de collectie zijn gekozen omwille van hun bijdrage aan de geschiedenis en ontwikkeling van Belgische kunst, dus niet enkel omwille van hun nationaliteit. Ze zijn ofwel in België geboren, ofwel aanbeland (en soms weer vertrokken). België is altijd een vrijplaats geweest voor kunstenaars die kritisch keken naar elkaar en de wereld, op een hoog beeldend niveau. ‘Mijn talent bestaat er in Belg te zijn’, zei Marcel Broodthaers ooit.

Wanneer

Openingsuren

 • dinsdag
  10tot17.30uur
 • woensdag
  10tot17.30uur
 • donderdag
  10tot17.30uur
 • vrijdag
  10tot17.30uur
 • zaterdag
  10tot17.30uur
 • zondag
  10tot17.30uur

Contact