Fototentoonstelling De Dijk
Dit is een UiTPAS activiteit.

Hendrik Braet
Ontdek van 11 mei tot en met 5 juli in de Nieuwe Gaanderijen een tentoonstelling met foto’s van Hendrik Braet. De reeks ‘De Dijk’ verbindt dertien badplaatsen en zit vol humor, kleur en weerspiegelt de Belgische bevolking.
Met zijn foto’s wil Hendrik de toeschouwer de alledaagse wonderlijkheid tonen waar je zo aan voorbijloopt. Zijn foto’s zijn niét geënsceneerd en weerspiegelen de Belgische bevolking.

Verbinding tussen de badplaatsen
De fototentoonstelling ‘De Dijk’ wekt het eerste vakantiegevoel op. Fotograaf Hendrik Braet verblijft met zijn gezin regelmatig aan de kust om even te ontsnappen aan de drukte van zijn thuisstad Gent. De expo ‘De Dijk’ is hier een resultaat van en verbindt de dertien badplaatsen aan de kust. Humor, kleur en uitzuivering van het overbodige spelen een grote rol in zijn beelden.

Enkele van Hendriks tentoongestelde foto’s zijn ook gebruikt voor de nieuwe campagne van de triënnale voor hedendaagse kunst, Beaufort 2021. Westtoer was op zoek naar zomerse, humoristische beelden en had de foto’s op de website van Hendrik Braet gespot. In totaal zijn er drie foto’s uit de reeks van ‘De Dijk’ gebruikt voor de aanmaak van bijzonder mooie affiches. Hendrik stelt telkens een alledaags veelvoorkomend object aan de kust centraal dat poëzie, kleur en esthetiek uitstraalt.

Een weerspiegeling van de Belgische bevolking
De allure van onze Belgische kust laat op het eerste zicht niet vermoeden dat wij een kuststrook hebben van amper 65 km lang. De kustgemeenten zijn praktisch ononderbroken verbonden door een promenade, de dijk genaamd. De dijk is een weerspiegeling van de Belgische bevolking die elk hun stukje kust op hun manier afbakenen: de daguitstappen van de frigoboxtoerist, de hardwerkende Vlaming die na zijn pensioen een appartementje heeft kunnen kopen, de fils à papa die in Knokke het mooie weer maken...

Hendrik Braet (°1974) studeerde fotografie aan de Academie in Gent. Hij is zelfstandig fotograaf en werkt ook deeltijds voor de socioculturele organisatie Linx+, waar hij bezieler is van de fotowerkgroep Revolver en de jaarlijkse Grote Prijs voor Sociale Fotografie. Hendrik is gespecialiseerd in straatfotografie. Zijn grote voorbeelden zijn Martin Parr, William Eggleston en Josef Koudelka. Hendrik ziet zijn eigen cultuur als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn motto is: de ganse wereld begint voor je deur. Hij heeft het niet zo begrepen op reizen en gaat op safari in zijn eigen omgeving. Momenteel werkt hij aan een boek met straatfoto’s in Gent, dat in 2022 verschijnt.

Praktisch
Fototentoonstelling De Dijk
Van 11 mei tot en met 5 juli in de Nieuwe Gaanderijen, Zeedijk Oostende

Contact