Dances of Death - Michiel Vandevelde
Dit is een UiTPAS activiteit.

Illias Teirlinck
Wereldpremière Outdoor

‘Dances of Death’ is een fysiek intense voorstelling met zeven dansers en één zangeres. Ze ondernemen een ‘tijdreis’ doorheen verschillende associaties met dodendansen uit lang vervlogen en meer recente geschiedenis. Verder bouwend uit de as van het verleden, dansen ze, ademen ze, huilen ze, lachen ze, zingen ze, in een cyclus tussen leven en dood.
Op het strand van Oostende evolueert de choreografie in verschillende fases, vertrekkend dichtbij de dijk en eindigend in het water. De performers en het publiek vormen een dodenstoet die ontaardt in een buitenzinnige cirkeldans.
Het dansmateriaal is gebaseerd op drie korte 16mm-video's die choreograaf Michiel Vandevelde van zijn moeder erfde. Haar dans bestaat uit bewegingen met invloeden uit sociale, folkloristische en moderne Europese dansen.
In de 21ste eeuw is de notie van 'de dood' opnieuw sterk aanwezig, nieuwe ongeneeslijke ziekten achtervolgen ons, het aantal zelfdodingen neemt jaarlijks toe, klimaatverandering roept beelden op van een naderende apocalyps.
Hoe kunnen we omgaan met de idee van de dood? In ‘Dances of Death’ wordt het fysieke potentieel van dans voorgesteld als uitgangsweg. Hoe zou een dans van de dood vandaag worden gedanst?

Choreografie : Michiel Vandevelde
Dansers: Amanda Barrio Charmelo, Júlia Rúbies Subirós, Samuel Baidoo, Hanako Hayakawa, Audrey Merilus, Robson Ledesma, Mario Barrantes Espinoza
Zangeres: Kara Leva