Nu of nooit! De grote verwachtingen van Léon Spilliaert voor het jaar 1921
Dit is een UiTPAS activiteit.

Privé
‘Nu of nooit !’
De grote verwachtingen van Léon Spilliaert voor het jaar 1921

Op 28 juli 1921 is Léon Spilliaert (1881-1946) veertig jaar geworden. Sinds april 1917, woont hij met zijn twaalf jaar jongere vrouw Rachel in Brussel, waar op 15 november 1917 Madeleine geboren werd. Tekeningen van moeder en dochter of afzonderlijke portretjes van Madeleine maken duidelijk dat het familieleven en vooral zijn drie jaar oude dochtertje in zijn gevoelsleven een belangrijke plaats inneemt.

In het Zelfportret in blauw pak uit 1921, zien we een kunstenaar die op dat moment reeds een aanzienlijk oeuvre heeft opgebouwd en zijn toekomst recht in de ogen kijkt. Naast zijn geliefkoosde medium, het kleurkrijt, heeft hij ook met aquarel en gouache een eigen stijl ontwikkeld. Met zijn deelname aan de Biënnale van Venetië in 1920, krijgt hij officiële erkenning. In eigen land wordt hij uitgenodigd om deel te nemen aan wat één van de meest belangrijke avant-garde avonturen van België zal worden. Met zijn toetreding tot Sélection en wat later tot Le Centaure, hoopt hij zijn internationale doorbraak te verzekeren.

Op 1 januari 1921 richt Léon Spilliaert aan zijn goede vriend en dichter Henri Vandeputte een schrijven dat leest als een ambitieuze nieuwjaarsbrief.
‘Mon bien cher ami, Ook ik ondervind met hetzelfde plezier het tot stand komen van een nieuw oeuvre. Ik ben er van overtuigd dat een sterk werk altijd zijn publiek bereikt. Het grote geluk bestaat erin om het onmiddellijk te bereiken en niet vijfhonderd jaar na zijn dood. (…) Laat ons hopen dat we ons publiek zo snel mogelijk bereiken, zodat we in vreugde en vrede onze oude dagen kunnen beleven, omringd door bewondering en liefde. Zowel voor u als voor mij staan de hoogdagen er aan te komen. Maintenant ou jamais. (…) We zijn bijzonder ambitieus en ongelofelijk trots.’

De goede voornemens van Léon Spilliaert zijn duidelijk: het is nu of nooit. Het nieuwe jaar wordt het jaar van de grote verwachtingen. Tegelijkertijd is het jaar 1921 ook het jaar van het experiment. Nooit voorheen heeft Spilliaert zoveel verschillende technieken door mekaar gebruikt. Nooit voorheen heeft hij – zoals het een echte ‘schilder’ past – zoveel olieverfschilderijen gemaakt. En wat zijn motieven betreft is hij, bij ontstentenis van de zee – ook al gaat hij elke zomer getrouw terug naar zijn Oostende – genoodzaakt om nieuwe onderwerpen op te zoeken en fantasierijke taferelen te bedenken. Curator: Lieven Van Den Abeele

Wanneer

Openingsuren

 • maandag
  11tot17uur
 • woensdag
  11tot17uur
 • donderdag
  11tot17uur
 • vrijdag
  11tot17uur
 • zaterdag
  11tot17uur
 • zondag
  11tot17uur