VAN DEN HAAG

Maike van der Kooij
Maike van der Kooij
De kunstenares volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en woont sinds 1987 in Groningen. Het weidse landschap maakte enorme indruk op haar. Haar schilderijen kan je zien als portretten van dit monumentale vaak lege land. Ze ervaart deze landschappen als weerbarstig, stil en ruim, en soms schurend van ongemak. De mensen laat ze weg, maar hun sporen in het landschap zijn overal te herkennen zoals boerderijen, hoogspanningsmasten en geploegde akkers.
“Het opengereten land onder een loden lucht, je wordt er niet per se blij van, maar dat is wat ik wil laten zien, de schoonheid daarvan. “

Van der Kooij maakt schetsen en foto’s in de buitenlucht en vertaalt deze later in haar atelier in schilderijen. Kleur en contrasten zijn van groot belang in haar werk. Haar schilderijen zijn beweeglijk en gelaagd, ze schildert snel met veel verf. Inspiratiebronnen zijn schilders als Nolde, Soutine en Permeke. “Dat was wat ik wilde, schilderen met vette verf.”

Naast het noordelijke landschap schildert Maike van der Kooij ook de zee. Als kind werd ze al gegrepen door het Panorama Mesdag in Den Haag, dat om de hoek lag als ze haar opa bezocht.
Later inspireert de Waddenzee haar met zijn getijden en boeiende wolkenluchten.

Coccie van Duijn, keramiek en textiel
www.cocvanduijn.nl

Vogels, vissen en primaten: de dierenwereld komt voorbij in mijn werk. Ik beeld ze af in lino`s en op keramiek. Mijn keramiek bestaat uit schalen en onderzetters: om op te hangen, neer te zetten of te gebruiken. De dieren vormen een kleurrijke decoratie: ingekrast in de klei en na het biscuitbakken geglazuurd of alleen opgeschilderd met glazuur. Bestaand servies beschilder en bak ik tot een uniek kopje of bord.
Verder maak ik lino`s die ik o.a. afdruk op meubelstof, deze stof komt uit overbodig geworden stalenboeken omdat de stoffen uit de collectie zijn. Na het bedrukken maak ik er tassen en etuis van, van elk stuk is er maar één en de prachtige meubelstoffen krijgen zo een tweede leven. Kunst om bij je te dragen en mee te nemen.

Judith Schiks : Tekeningen en teksten

cocvanduijn.nl maikevanderkooij.nl judithschiks.nl

Contact