Zeilschip Mercator

Zeilschip Mercator Zeilschip Mercator
Van 1932 tot 1960 fungeerde de Mercator als opleidingsschip voor de officieren van de Belgische koopvaardij. Nu ligt het voor anker in Oostende, waar het met zijn authentiek interieur de perfecte locatie vormt voor een nautisch museum, een drijvende schatkamer vol voorwerpen verzameld tijdens de lange omvaarten.

De Mercator werd opgetuigd als barkentijn. Dit is een gemengd schip, de voor of fokkemast voert razeilen, de grote mast en de bezaanmast zijn langscheeps getuigd. Razeilen zijn bevestigd aan horizontale rondhouten die men ras noemt Razeilen staan doorgaans dwarsscheeps maar zij kunnen georiƫnteerd worden naar de richting van de wind. Schoener-zeilen, worden in langscheepse richting gevoerd. Mercator werd gebouwd voor rekening van de Belgische Staat op de scheepswerf Ramage en Ferguson te Leith in Schotland.

De Mercator voerde normaal 15 zeilen met een totale oppervlakte van ongeveer 1.600 m2. Door de aard van het tuig zeilde dit schip het best bij dwarswind. Bij gunstige wind kon Mercator 13 knopen lopen.

Uit de vooroorlogse periode was de 7de kruistocht zeker de merkwaardigste. Deze droomreis duurde van 3 oktober 1934 tot 21 mei 1935. De bestemming was Paaseiland, waar een Frans-Belgische wetenschappelijke expeditie moest afgehaald worden, maar ook meerdere andere mooie eilanden werden bezocht.

In 1936 viel de Mercator de bijzondere eer te beurt het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar Belgiƫ over te brengen.

In 1950 werd Mercator na grondige herstelling terug in de vaart gebracht.

Wanneer

Openingsuren

  • dinsdag
    11tot17uur
  • woensdag
    11tot17uur
  • donderdag
    11tot17uur
  • vrijdag
    11tot17uur
  • zaterdag
    11tot17uur
  • zondag
    11tot17uur