The Analogues
Dit is een UiTPAS activiteit.

Analogues
Geen band iconischer dan The Beatles...

Op 1 april 2021 spelen The Analogues opnieuw in Kursaal Oostende en brengen er voor het eerst in België hun Let it Be: ABBEY ROAD theatershow die alle zalen in Nederland deed vollopen. Volle focus dus op de twee laatste albums die de Beatles opnamen en uitbrachten, aangevuld met klassiekers uit de andere albums.

The Analogues gelden wereldwijd als de ultieme vertolkers van ‘The Beatles van na 1966’. The Beatles die niet meer live optraden en vanuit de beslotenheid van de opnamestudio een serie meesterwerken de wereld in stuurden.

Die meesterwerken werden door The Beatles nooit live uitgevoerd maar The Analogues hebben die missie alsnog met grootste onderscheiding volbracht. Zonder verkleedpartijen, maar mét het originele instrumentarium en bijgestaan door strijkers, blazers en alles wat er verder nodig is voor de ultieme authentieke reproductie.

The Analogues tourden de afgelopen jaren langs uitverkochte zalen in binnen- en buitenland met integrale vertolkingen van de Beatles-albums Magical Mystery Tour, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The White Album, Abbey Road en Let it Be; albums die worden gekenmerkt door een enorme diversiteit, complexe arrangementen, innovatieve studio experimenten en boven alles: songs die na meer dan 50 jaar nog niets van hun zeggingskracht verloren hebben.

Wie The Analogues vorig jaar aan het werk zag in Kursaal Oostende ("The White Album") en de Antwerpse Lotto Arena ("Abbey Road 50th Anniversary Edition") weet dat dit een niet te missen, onvergetelijke én emotionele ervaring is. 'Bijna beter dan The Fab Four zelf' zoals een gereputeerd journalist het uitdrukte.

Let It Be: ABBEY ROAD ? Hebben de Beatles-archeologen van The Analogues in hun ondoorgrondelijke wijsheid besloten om de laatste twee albums te verenigen in één concert?

Bart van Poppel (bassist en musical director): “We hebben de laatste jaren chronologisch het latere werk van The Beatles aangepakt. Na The White Album was de vraag: wat nu? Let It Be kwam weliswaar als laatste uit, maar Abbey Road werd als laatste opgenomen”.

Fred Gehring (drummer en initiator): “The White Album was een vijf maanden durende ‘zware bevalling’, met de nodige spanningen en onrust. Maar wel met resultaat: een fenomenaal dubbelalbum. Je zou zeggen – voorlopig even genoeg. Toch gingen The Beatles zes weken later, in januari 1969, alweer de studio in voor het volgende project. Het werd een moeizame maand; de opnames verdwenen in de la en het einde van The Beatles leek nabij. Maar een paar maanden later vonden ze, bijna miraculeus, de kracht en inspiratie om samen met de teruggekeerde George Martin nog één maal als collectief te excelleren – en hoe! Het absolute meesterwerk Abbey Road was het gevolg. Bijna een jaar later kwamen die eerdere opnames alsnog van de plank onder de titel Let It Be maar toen was de band dus al uit elkaar gevallen. Dus zeg jij het maar: wat is het laatste album?”

Van Poppel: “Abbey Road natuurlijk. Dat was hun laatste productie. En Abbey Road is natuurlijk een echt coherent album dat integraal moet worden gebracht. The Beatles op hun best. Een geweldig hoogtepunt.”

Gehring: “Maar op Let It Be staan toch ook wel een aantal fantastische nummers. Die verdienen het zonder meer om meegenomen te worden in deze show. En waarschijnlijk heeft het zo moeten zijn – moesten ze door die chaotische Let It Be sessies om de voedingsbodem te creëren voor het maken van Abbey Road.”

Van Poppel: “Precies. Let It Be: ABBEY ROAD dus.”

Er zullen tijdens Let It Be: ABBEY ROAD weer genoeg nummers te horen zijn waarbij de hulptroepen (blazers, strijkers) en het volledige vintage instrumentarium kunnen schitteren. Denk onder meer aan Here Comes The Sun, Come Together, Octopus’s Garden, Something, Let It Be en Across The Universe. En The Analogues kennende zullen ze in deze nieuwe show zeker ook nog verschillende andere albums ‘bezoeken’.