In de schaduw van de meester, tijdgenoten van Ensor
Dit is een UiTPAS activiteit.

In de schaduw van de meester Stad Oostende

Tijdens het leven van de grootmeester James Ensor transformeerde Oostende van kleine vissersstad tot mondaine badstad. Ook op cultureel vlak liet zich dit voelen. Lokale kunstenaars lieten zich inspireren door de Stad en haar dynamiek, zowel om er te vertoeven, te werken of om er deel te nemen aan lokale tentoonstellingen.

Met de bloei van Oostende sprong ook een grote groep bevriende kunstenaars op de kar om het culturele aanbod voor zowel de lokale bevolking als voor het groeiende aantal toeristen te stimuleren. Het Kursaal speelde hierin een zeer belangrijke rol, onder meer met de organisatie van prestigieuze salons. Voor plaatselijke kunstenaars was deelname aan deze salons niet altijd evident. Er heerste een spanningsveld tussen het culturele aanbod dat via officiële circuits werd georganiseerd, en de initiatieven die tegemoet kwamen aan de noden van lokale kunstenaars, zoals de oprichting van de Cercle Artistique d’Ostende in 1908 en het succesverhaal van de Galerie Studio (1929-1947).

Oostende als trekpleister inspireerde heel wat tijdgenoten van Ensor, zoals Henri Permeke, Jan De Clerck, Carol Deutsch, … om als kunstenaar een eigen beeldtaal te ontwikkelen en zo de stilistische kenmerken en het typische decor van de bruisende stad in beeld te brengen. Bovendien ontstond er een zeker engagement bij tijdgenoten om lokaal artistiek talent te ondersteunen en ook hen een platform aan te bieden. Ook de betrokkenheid in lokale tradities zoals het jaarlijkse Bal du Rat Mort en de beoordeling van praalwagens tijdens de carnavalsperiode is hierin kenmerkend.

De tentoonstelling ‘In de schaduw van de meester, tijdgenoten van Ensor’ maakt deel uit van het Ensorjaar 2024, het veelzijdige stadsfestival met tal van expo’s en spraakmakende evenementen ter ere van het 75-jarig overlijden van kunstenaar James Ensor. De expo werd samengesteld door de heemkring De Plate, in samenwerking met enkele partners. Naast een selectie uit de collectie van heemkring De Plate wordt de expo aangevuld met documenten uit de bibliotheek van Mu.ZEE en werken uit privécollecties. De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket van het Stadsmuseum.

Wanneer

Openingsuren

 • maandag
  10tot12uur &13.30tot18uur
 • woensdag
  10tot12uur &13.30tot18uur
 • donderdag
  10tot12uur &13.30tot18uur
 • vrijdag
  10tot12uur &13.30tot18uur
 • zaterdag
  10tot12uur &13.30tot18uur
 • zondag
  10tot12uur &13.30tot18uur