Meet the Masters - The Hurt Locker (2008) van Kathryn Bigelow met Lynn Van Royen
Dit is een UiTPAS activiteit.

Filmfestival Oostende
Ex-Master en actrice Lynn Van Royen stelt tijdens Meet the Masters in juni 'The Hurt Locker' voor van Kathryn Bigelow.

In Meet the Masters gaat FFO samen met filmkenner Anke Brouwers en een bekende Vlaamse filmprofessional op een cinefiele ontdekkingstocht door de filmgeschiedenis van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het heden. Concreet wordt er maandelijks een internationale ‘Master’ in het vak voorgesteld. Anke Brouwers kadert het werk, de periode en filmstroming waartoe de filmmaker behoort, alsook wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag. Aansluitend gaat Brouwers in dialoog met bekende Vlaamse filmprofessional. Hierbij staat de persoonlijke band met de besproken filmmaker centraal. Na het gesprek is iedereen opgewarmd en start de vertoning van een kenmerkende film uit het oeuvre van de cineast.

Hier mag de reden duidelijk zijn: Katheryn Bigelow is een van de weinige vrouwelijke regisseurs die een Oscar gewonnen heeft. En dat in het jaar waarin zowel zij, als ex-man James Cameron genomineerd waren. Bigelow en Cameron waren lang getrouwd en zij stond steeds in zijn schaduw. Na de breuk is ze haar eigen ding beginnen doen, met 'The Hurt Locker' als resultaat. De film is - al heeft Lynn een hekel aan deze uitdrukking - atypisch vrouwelijk. Vooral de relatie tussen de mannen onderling is erg bruut. Bigelow heeft dat heel mooi kunnen vatten. Langs de ene kant de camaraderie, maar ook het feit dat ze met elkaars leven spelen.
Over de film
Een groep Amerikaanse soldaten worden in Irak opgezadeld met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, neemt hij zijn hele team mee in een spannende strijd met de vijand. Geen politieke oorlogsfilm, wel veel actie.