50 jaar Teater Studio James Ensor

Cultuurjaar 2022-2023 is ook ’50 Jaar Teater Studio James Ensor’.

Opgericht begin jaren ’70 wisselt het gezelschap repertoirestukken als ‘De Getatoeëerde Roos’ van Tennessee Williams en ‘Vrijdag’ van Hugo Claus af met Franse boulevard-komedies zoals 'Boeing Boeing' van Camoletti en, met dochtergezelschap Tieneratelier Harlekijntje, toneelvoorstellingen voor (school)kinderen.

Sinds de jaren ’90 wordt een lichtjes andere richting gekozen. Oerdegelijke teksten en stukken van Sam Shepard, ‘Van de brug af gezien’ van Arthur Miller, ‘Festen’ van Thomas Vinterberg, ‘De Getemde Feeks’ van Shakespeare (de bewerking van Dirk Tanghe), wisselen af met moderne hedendaagse komedies met maatschappelijke relevantie.

Humor met inhoud

Van Arne Sierens bijvoorbeeld, en Tom Lanoye, Wim Dewulf, Ko van den Bosch, Dimitri Leue, Woody Allen, Gombrowicz & De Kakkewieten, Danny Cobbaut & Wunderbaum, …

Teater Studio James Ensor probeert steeds weg te blijven van platgetreden paden en platgespeelde stukken, op zoek naar originaliteit in spel, scenografie, en zelfs speellocatie. Zo worden stukken gespeeld in de stoffige kelder van een school (De kus van de Spinnenvrouw), Box 38, in een huiskamercircuit, Club Terminus, een kamertje boven een café, en zelfs op vissersvaartuig Amandine (vòòr haar bestemming als museumschip).

In dit jubileumjaar 50 jaar Teater Studio James Ensor pakt het gezelschap uit met 3 producties en zet daarbij meer dan 20 verschillende spelers op de planken.

‘NAPELS’ van Arne Sierens: een reeks grappige, verrassende en bizarre vertelsels. Echt gebeurd of pure fantasie?

‘COULEUR LOCALE’ van Eric de Vroedt dat zich afspeelt op een exotische vakantiebestemming. Over massatoerisme, het gepalaver over de buffetten en de vooroordelen over lokale gebruiken en mensen.

‘SCHÖNE BLUMEN’, eveneens van oude getrouwe Arne Sierens, dat zich afspeelt in een afgeleefde amusementsclub, een rendez-vous-kot. Met straffe dialogen en zijn typische humor tekent de schrijver het gevecht van de personages om het leven plezant en of draaglijk te maken. Hier wordt het publiek vanaf 1 uur voor aanvang van de voorstelling verwelkomt door live-DJ’s.

Gratis drankje voor iedere toeschouwer na élke première, want ‘cultuurjaar 2022-2023 is ook 50 jaar Teater Studio James Ensor’.

Klik hier om tickets te kopen!

Gepubliceerd op donderdag 29 september 2022 15.24 u.