Naar inhoud

Hugo Claus Hommage

Lezingen - Vorming/Lezing: Literatuur
Bekijk mijn agenda

Praktisch

Wanneervrijdag 16 april 2010 - zaterdag 17 april 2010
Waar

diverse locaties

OrganisatieVrijstaat O., 059/26.51.27, www.vrijstaat-o.be

Info

Hugo Claus verblijft van 1948 tot 1950 in Oostende. Zoals hij zelf terugblikt: ‘Oostende. Daar is mijn bestaan begonnen te vergaan. Negentien was ik, ik sliep in het Hôtel de Londres op het hoogste verdiep. De mailboot voer onder mijn raam.’ Tijdens die jaren schreef hij er zijn eerste roman, gaat hij er boksen en gokken en houdt er zijn eerste expositie. Zijn sleutelroman 'De Verwondering' (1962) speelt zich af in Oostende. Op verzoek van Veerle de Wit-Claus en uitgeverij De Bezige Bij is er nu de eerste, officiële Claushommage in organisatie van het Kunstencentrum aan Zee Vrijstaat O. en de provincie West-Vlaanderen op 16 en 17 april.

Meer info

Er zijn tal van redenen waarom een hommage aan Hugo Claus in Oostende moest plaatsvinden. Twee dagen lang brengt Vrijstaat O. samen met de Provincie West-Vlaanderen hulde aan Hugo Claus. De dichter-schrijver, schilder, filmer, levenskunstenaar én West-Vlaming leeft verder in zijn werk en in de gedachten van velen. De organisatoren stelden een uniek programma samen en nodigden tal van vrienden-collega’s uit voor deze hommage. Uitgeverij De Bezige Bij presenteert tijdens dit weekend ook de heruitgave van ‘De Verwondering’.

VRIJDAG 16 APRIL

 • Clauslezing door Gerrit Komrij (incl. receptie)
  Thermae Palace, 20.30 uur
  Tickets in vvk: 10,00 euro

ZATERDAG 17 APRIL

 • Expo ‘Hugo Claus en Oostende’
  Ensorhuis, 12.00 - 17.00 uur
  Organisatie: Mu.Zee (m.m.v. Jef Lambrecht) in het Ensorhuis. Tentoonstelling nog te bezoeken tot zondag 29 augustus. 
 • Clauswandelingen met voorleesstondes
  Hoofdingang Casino Kursaal om 14.00, 14.45 of 15.15 uur
  Acteurs Chris Lomme, Hilde Van Mieghem, Johan Heldenbergh, Koen De Graeve, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke lezen voor uit 'De Verwondering' op historisch-literaire locaties.
  Tickets: 7,00 euro in vvk bij Toerisme Oostende, Monacoplein, tel. 059/70.11.99 of add 9,00 euro voor één van de geleide wandelingen (incl. drankje).
  Combiticket met Claus-lezing en receptie (vrijdag 16 april): 16,00 euro (enkel in VVK).
 • Verstilde wake op het strand
  Strand t.h.v. het monument van Leopold II; 19.00 uur tot zonsondergang
  Met schrijvers-dichters Ramsey Nasr, Erwin Mortier, Tom Lanoye, Connie Palmen, Leonard Nolens, Gerrit Komrij en Remco Campert. Ceremoniemeester: Piet Piryns. Voorprogramma: Bert Ostyn solo (Absynthe Minded). Het strand is van iedereen!

Gedurende het hele weekend ben je welkom in het Clauscafé met aangepast interieur en programma in Kunstencentrum Vrijstaat O./Droge Coo. Met onder meer een foto-expo over Hugo Claus door Herman Selleslags.

Alle info: http://www.vrijstaat-o.be